::Edible Weed 1 ::

sayoqRumputIsrael

Rumput israel goreng ..

Rumput ni dipanggil rumput israel.. nama lainnya ialah ara songsang atau bayam nyonya… salu tumbuh meliar, terselit dicelah2 pokok… Nyampah dengan rumput ni sebab perangainya – cabut – tumbuh – cabut lagi – tumbuh lagi — dan the story keep continuing.. kena racun baru lah nak padam kot… sebab tu dipanggil rumput israel…

Rumput ni kesukaan arnab…dan juga kelulut (untuk nektar bunganya)..

Bunganya kecil, putih dan ada calitan purple kat tengahnya…

Dan, baru tahu yang rumput ni boleh dimakan… Orang2 tua zaman dahulu makan agaknya, kalau tak, masakan dipanggil bayam nyonya? Cuma zaman sekarang ni orang dah tak pandang kat rumput kesukaan arnab ni…

So, mama try kutip secekak kat celah2 pokok kantan… ambil daun dan pucuknya… goreng dengan kobis, tambah telur…

MasyaAllah, terkejut sebab teksturnya lembut seperti kangkung dan rasanya ade sedikit macam bayam….Sedap! Sangat sedap! Lebih sedap dari sawi dan kangkung….

So, bila dah takde idea nak masak, jenguk2 lah kat belakang rumah… Untung2, dapat semangkuk sayur rumput ini…

 

~ by Zarina on November 26, 2015.

2 Responses to “::Edible Weed 1 ::”

  1. salam akak..nk tnya,berapa lama yea masa utk thu yg bby kita betul2 ada down sindrome??

    • Salam asmida… kalau boleh observe physically, boleh je terus tahu… bentuk mata, pangkal hidung, tapak tgn, ibu jari kaki… tp jika perlu official result, kena buat chromosome test kat hospital. Cpt atau lam bat, bergantung kpd hospital..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: