:: Tahukah Anda (3) ::

asam pedas kepala salmon

Asam Pedas Kepala Salmon

Ikan salmon merupakan spesis ikan mahal di Malaysia….kebiasaannya harga ikan atau potongan salmon mengikut saiz ikan…

Selain daripada bakar, ikan salmon juga sedap dikarikan atau dimasak tempoyak (terutamanya isinya, bukan kepala).. Rasanya tidak lari jauh dari rasa ikan bawal emas…

Kepala ikan salmon sangat sedap dibuat asam pedas (versi melaka).. kandungan lemak yg tinggi menyebabkan kepala salmon kurang sesuai dimasak kari atau gulai lemak…

Tapi kepala ikan hanya untuk mama dan babah ye anak-anak… Jadi, mama tambahkan ikan bawal emas didalam asam pedas ini… MasyaAllah, sangat sedap sampai licin periuk nasi…

image

Haishhh licin…

Resepi asam pedas mama ambil dari internet. Basically, sama sahaja cuma kali ni mama tumis halba + biji sawi terlebih dulu sebelum memasukkan bahan kisaran didalam minyak yg banyak. Lepas naik minyak, mama tuang/buang minyal yg berlebihan….

Bahan kisaran (cili kering, halia, bawang besar merah, bawang putih). Jangan lupa letakkan lada  hitam tumbuk dan serai yg dititik.

Nak tahu kesedapan asam pedas melaka kepala ikan salmon ini, cer buat!

Posted from WordPress for Android

~ by Zarina on December 20, 2014.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: