:: Mudahnya Menipu Pelanggan :.

image

ABC Jagung katanya….

 Agak ganas sikit tajuk entri kali ni.. Bahasa lembut sikit – mudahnya nak kenakan pelanggan….

Hari ni mama balik tengah hari… Beg stoma amani bocor lagi… Terpaksa bawa balik untuk ganti baru… On the way balik, mama singgah gerai cendol. Selalu beli cendol je, hari ni nak cuba abc pulak… 2 bungkus cendol, sebungkus abc… Cendol biasa dan abc jagung. Abc jagung harganya rm1.50… Murah juga – hati ni berkata2.. hati berkira2, tentu abc ni ade jagung lebih..

Bila iyad buka bungkusan abc, ditanya, ape ni mama? Ais sagat + sirap + susu + jagung. Ehmm namanya abc, air batu campur… Tapi……

Rasa macam nak cakap kat makcik gerai tu, makcik, ni bukan abc jagung (abcj), tapi air batu jagung (abj)… Jika betul2 nak abc, rm3…setiap bahan yg ditambah, kena tambah rm…  Pandai, pandai, pandai…. Kat kampung je, abc rm3 ni, dikira mahal lah…

Itu cerita abc… Cerita bawah ni pasal sup gear box…

Makcik : Dik, gearbox ni rege rm6.50 ya. Sup2 yg lain rm5.
Saya: ok
Makcik tu cedok punya cedok, takde saiz gearbox berharga rm6.50..
Makcik : Dik, yg tinggal semua besar2… Rm8. Boleh?
Saya : Ehmmm… Bolehla…
Makcik : Total semua rm18.40
Saya : (Keluarkan rm20).. makcik, doskaunlah 40 sen tu
Makcik : Eh, tak boleh dik…

Mama senyap je. Dalam hati merungut juga, sebab harga gearbox tadi pun, main anggaran je… Bukan berdasarkan timbangan pun. Berkiranya makcik ni. Selalunya jika ada lebihan sen, akan dibulatkan…

Tapi Allah nak tunjuk, selang beberapa hari, di gerai cendol (lain dari cerita atas td), terserempak dengan makcik sup ni, nak beli cendol..
Makcik sup : Dik, nak ni lebih….ni dan tu pun lebih…

Dalam hati, rasa mcm nak nyumpah je makcik sup ni… Punyala kedekut, tapi time dia beli, demandnya melampau….

Allah…. Sabar je dengan mereka2 ini…

Posted from WordPress for Android

~ by Zarina on June 3, 2014.

2 Responses to “:: Mudahnya Menipu Pelanggan :.”

  1. Subhanallah…lama tak singgah, terlekat la pulak kat blog ni… mama ni memang pandai menulis lah, jadik macam tak mao berenti bila dah singgah… mesti kena berhenti dah ni nak zohor (pun lambat)
    Apa pun banyak2lah sabar dan redha ye mama…semoga Allah sentiasa mengasihi hamba2Nya yang sabar dan redha…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: