:: 3 Jam Yang Menguntungkan ::

image

3 jam berdiri, berjalan dan memerhati bukanlah satu jangka masa yg singkat. Tambahan pula jika keadaan bilik yg kurang kondusif… Namun ianya bukanlah alasan untuk pensyarah mengeluh.. penat,panas, berpeluh. Ianya tugas hakiki, kepada majikan… Kepada institusi.

Nah! Jadikanlah ia satu kebajikan untuk diri sendiri jua…. Apa tu?

Semasa di Saudi, kelihatan beberapa orang pensyarah yang memegang tasbih ketika ‘invigilate’ peperiksaan. Ehmm, tentulah mereka berzikir. Daripada situlah mama belajar bahawa kita boleh tukarkan apa jua ke’jenuh’an kepada kebaikan..

Astaghfirullah hal azim…
Lahaulawala qu wataillah.. Subhanallah hal azim, wabiham dih..

Bukan susah pun nak menyemai pohon kurma di ‘sana’ walaupun masih di ‘sini’..

Dalam kejenuhan ini juga, sisiplah doa untuk anak2 ini…

Allah, signifikannya kasihMu..
Peringatkanlah daku dengan istiqamah ini.

Nota: Sebab itulah mama tidak pernah merungut ketika mendaki bukit dan anak tangga berjumlah anggaran 200 anak tangga ketika mengandungkan amani, untuk ke kelas di fakulti sebelah… Kerana mama sebenarnya sedang menyemai pepohon kurma disana…

Posted from WordPress for Android

~ by Zarina on January 3, 2013.

2 Responses to “:: 3 Jam Yang Menguntungkan ::”

  1. oh… yaaa…. sudah makin dipraktikkan oleh saya jugak… cumanya baru ni tak tahan kena invigilate CS001 online exam… makkkkkk…. lenguh segala kaki and pinggang…. 5 jam nak oiiiiiiiiiiiii…… sebab sistem and tenet slow sangat… sangat-sangatttttt…. daripada yang pernah kome alami dulu….. 5 jam tu cuma 3-5 sections jek yang complete, in 4 different labs!! memang tak sempat nak buat apa, asyik dok pusing 1 lab, tengok tiap pc dah load ke tak … budak2 ni mana nak paham pasal menatang server segala mak nenek nih… kita tekan F5 pun dia dah gelabah….

    • Ahaha kalo cs001, tak dapek la nak nolong. Apatah lg nak zikir. Kejap2 miss! Miss! Miss! Kang aku dismiss naya je… Takpela, cabaran kat sana. Balik nanti jadi bhn cerita disini. Antara bhn cite yg takkan kulupa ialah ade jg bangsa tak mandi seminggu, tak pakai *****wear dan tak gosok gigi pegi keje… Hahaha…ia menjadi kenangan lawak… Huhuhu…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: