:: Lihatlah Mataku ::

image

image

Fobia betul nak bawa amani untuk appointment mata… Sebabnya, ramai sangat pesakit (kebanyakannya elderly) dan tiga empat round mata amani kena dititiskan ubat utk mengembangkan irisnya sebelum technician dapat check rabun dan astig. Lepas tu kena jumpa doktor mata utk pemeriksaan selanjutnya.

Appointment hari ini mengambil masa hampir 5 jam… Adui, sampai sakit kepala dibuatnya… Apapun, amani sangat behave…

Hari ni pakar mata kanak2 (prof fong) dapat buat ujian saraf yg agak detail. Dia yang memberi penerangan kpd mama tentang hasil scan mata amani. Terdapat sedikit kelainan dr segi saiz pusat terkumpulnya saraf mata di mata kiri. Dr cakap setengah org are born with it. Utk kes amani, dr refer amani ke bahagian pead neuro memandangkan urat2 yg kelihatan ketara di bhg dahi amani. Dr takut kiranya urat tersebut hasil dari tekanan dari bahagian dlm pusat saraf mata kiri amani… Namun, hasil ujian tekanan yg dibuat menunjukkan mata kiri amani normal walopon dlm keadaan menangis…

Ya Allah… Mama harap apa pun kelainan didalam mata amani adalah normal…

Lepas ni mama kena tunggu panggilan dari hospital utk berjumpa dgn pakar neuro pulak. Utk kes neuro, patient tak boleh buat appointment dekat kaunter. Pakar neuro akan baca surat referal dari pakar mata, baru lah patient akan dihubungi. Agaknya ramai sgt pesakit kanak2 berkaitan neuro kot. Maknanya, ada 2 appointment baru utk amani… Neuro & ginjal….

Asalkan amani sihat, mama dah cukup gembira… Dan sekarang ni pun amani sihat sokmo, alhamdulillah..

Posted from WordPress for Android

~ by Zarina on September 15, 2012.

2 Responses to “:: Lihatlah Mataku ::”

  1. lepas ni jumpa neuro untuk test apa sebenarnya? masuk ubat utk besarkan iris tu, alisya pun melalak sbb pedih alisya kata…
    gambar first, menatang apa dia letak kat mata tu? nak bukakkan kelopak mata ke?

    • Jumpa pakar neuro utk lihat urat kat dahi Amani tu, ade kena mengena tak dengan pressure dlm mata dia.. Kalo tgk dekat2, kat dahi Amani ade urat biru yg agak obvious. Setengah Dr cakap, normal… tapi just because pusat saraf mata amani sedikit besar dari yg sebelah mata kanan, Pakar mata suggest utk jumpa pakar neuro… Itu je..
      Kat mata tu dia letak alat tu supaya mata takleh kedip.. yelah, dia nak scan iris utk tgk saraf.. ditekan scanner tu kat mata hitam amani, seriau kami tgk…Kalo kami pun, mau terjerit kot…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: