:: Ganbattee!!! ::

image

Thank you aunty ani for this toy.. good for her becoz lampu lip lap tu sangat menarik perhatian…

image

Sedang menenangkan diri…

Alhamdulillah… Hari ni amani mahu menyusu botol (walau sekadar 1oz).. selepas mencuba beberapa puting sebelum ini, termasuk yang terbaru, drBrown. Amani selesa dengan puting pigeon slim neck peristaltic nipple… Nampak gaya mama kena sedekahkan puting Nuk yg belum digunakan. Puting Nuk tidak digalakkan untuk bayi ds kerana ia tidak membantu bayi belajar ‘menyimpan’ lidah (tongue protusion)…

Banyak aspek yg mama perlu gunakan untuk memajukan amani.

1 – Perkembangan otak – mama harap nutrivene-d dapat membantu perkembangan kognitif amani… Dalam sehari dua ini, amani semakin alert dengan bunyian yang dilalukan didepannya. At the same time, mama juga ambil shaklee dan neurogain pb..

2 – Otot motor kasar – Amani belum interested untuk mengereng tapi kepalanya dapat bertahan beberapa saat bila ditiarapkan.. dan riak wajah gembira ditunjukkan bila dapat angkat kepala…

3 – Otot motor halus – Amani makin pandai memasukkan jarinya kedalam mulut… Kadang2 termasuk kedalam hidung .. kadang2 tertonyoh ke pipi…

Otot motor kasar dan halus perlukan stimulasi melalui occupational terapi (ot) dan juga dari mainan2 yang bersesuaian…

InsyaAllah sesi OT akan dimulai minggu ini dengan personnal therapist dan sebulan sekali dengan therapist di ppum.

Buku glenn doman sudah dibeli – teach your child to read (belum lg jumpa yg bertajuk: what to do with your brain-injured child) … Takde stok kat mph subang..

Lepas ni mama nak beli z-vibe untuk buat oral stimulation… Ia membantu menguatkan otot mulut bayi ds.. otot mulut yg kuat diperlukan untuk mengunyah dan bercakap nanti…

Ehmmm… Aishhh nak kena tampal list kat dinding la nampaknya… Banyak lg wish-list nih…

Posted from WordPress for Android

~ by Zarina on May 11, 2012.

4 Responses to “:: Ganbattee!!! ::”

  1. issshhkkkk… comel sungguh la amani dgn baju munger2 tu…. hehehe…
    nanti mama amani kena la buat log book untuk amani punya progress.. senang nak trace perkembangan dia… InsyaAllah, you can do it!!

    • Suke ye… aunty tambah sorang lagi.. nanti mama amani borong banyak2 baju munger2… Good idea, nanti wat log book lah…

  2. yup….. u can do it…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: