:: Yeay! ::

image

Avent, tommy tipee, baby ok, evenflo…nuk pun ade tapi belum try..

image

akhirnya… dapat lelapkan mata

Amani sedang berusaha mengkoordinasikan jarinya ke dalam mulut.. selalunya dia dapat menghisap jari secara tak sengaja… Tapi malam ni Amani cuba memasukkan ibu jari kedalam mulut… Jika terkeluar, dia cuba lg.. berkali2 sampai terlena…

Dengan ini mama tak perlu mendodoinya. Amani tak dpt lelap jika tidak didodoi… Alhamdulillah, tak payahlah mama bagi puting… Kenapa nak bagi puting? Sebab otot yg digunakan untuk menghisap puting tak sama dgn otot utk breastfeeding. Since otot mulut bayi ds lemah, aktiviti menghisap amat bagus utk menguatkan otot mulut (utk speach process)…

Go go amani go…

Posted from WordPress for Android

~ by Zarina on May 6, 2012.

2 Responses to “:: Yeay! ::”

  1. tak paham la.. puting tu sebenarnya elok ke tak utk baby ds? hehe..
    nampak cute jek isap jari dgn baju munger2 dia tu… hehehe…

    • Budak ds ni ototnya lemah… Termasuk otot mulut. Itu yg lambat segala.. breastfeed tu pun, kena hold breast sbb cengkaman tak kuat. Aktiviti menghisap boleh kuatkan otot mulut selain dr stimulasi lain… Sbb tu mama amani tergedik2 nak bg puting kat amani tapi takmau lekat, asyik terkeluar je… Itulah alkisahnya….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: