:: Bila Meter Kebimbangan Mula Meningkat ::

 

image

Anak mama behave dalam kete ke PPUM…good girl

Asyik bertanya sana-sini berkenaan bulan keberapa bayi ds mereka mula meniarap dan mengangkat kepala…. Akhirnya mama juga yang terperangkap dengan soalan sendiri… Ramai yang anaknya mula meniarap antara 3 – 4 bulan… Sedangkan amani sudah hampir 5 bln (dari tarikh lahir) mengereng pun belum.. huishhh…. Tak semena-mena, meter kebimbangan mama sudah menunjukkan peningkatannya….

2 hari lepas merupakan sesi occupational therapy pertama amani… Disebabkan amani preemie, beliau mengakses amani mengikut tarikh sepatutnya amani lahir, seolah amani baru 2.5 bulan. Antara tools yang digunakan ialah peanut ball dan toys yang berbunyi dan berwarna terang. Beliau menunjukkan kaedah untuk memberi stimulasi supaya amani mengereng dan meniarap.

Peanut ball tu sangat bagus untuk menguatkan otot serta tulang belakang bayi ds sehingga proses merangangkak dan berjalan. Memandangkan bola tu boleh digunakan sehingga besar, mama pun beli sebiji di Armcop mall walopon harganya tak brapa murah…

image

Dapat juga bola ni di Armcop mall…. best golek2 atas ni..

image

Puas cari rattle tu… dah tak jual kat supermarket.. kena cari kat kedai rm2….

 

Selepas OT dengan therapist muda (ex student uitm) di ppum, mama bawa amani untuk ujian echo dan ecg. Alhamdulillah tiada lagi kelihatan pulmonary stenosis. Tapi masih ada lubang kecil… InsyaAllah moga semakin kecil bila amani besar. Mama perlu consult dengan pakar dlm temujanji akan dtg.

Disebabkan meter kebimbangan yg meningkat ini, mama cuba dapatkan personal therapist untuk amani. Ex-student uitm yang kerja dengan Kiwanis sedia datang kerumah seminggu sekali untuk occupational therapy. Terungkai sedikit rasa kebimbangan mama sekarang ini… Alhamdulillah..

image

Seronoknya dia golek atas bola tu.. hampir terlena…

Moral of the story… Jadilah pensyarah, senang nak cari student bila kita memerlukan… Hehehe…

Posted from WordPress for Android

 

~ by Zarina on May 4, 2012.

4 Responses to “:: Bila Meter Kebimbangan Mula Meningkat ::”

  1. slowly la… kalau kita letak harapan tinggi sangat, nanti kita yang kecewa bila result tak seperti yang diharapkan…. amani membesar sihat lagi penting kan… biar lambat asal sehat… (suka hati tukar peribahasa…hehe…)…. kita doakan supaya dia akan grow up as what she supposed to be… insyaAllah….

    • Sepatutnya begitulah. Tapi apa kan daya, kita sebagai ibu yang melihatnya setiap jam… Membelainya, menyayanginya… Harapan tetap ada… Cuma amani tak boleh dibandingkan dengan budak ds yang lain… Mereka nampak serupa tapi tak sama..

  2. I am happy reading the progree zarin… insyallah semoga semuanya dipermudahkan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: