:: Saya suka! Saya suka! ::

 

Suka dengan pokok baru… Sweet basil, rosemarry, teragon dan saderi…

So hari ni menu chicken & basil.. sweet basil ni banyak diguna dalam masakan Thai, cth yellow curry, ayam kicap…
Chicken basil ni senang teramat. Potong ayam kecil2, goreng kekuningan. Lepas tu masukkan cili blend + sedikit belacan dan bawang putih yg dicincang. Goreng sampai kering. Lepas tu masukkan daun basil dan sos ikan (mama tak guna).. siap…

image

Chicken & sweet basil + nasi putih...

Pokok teragon tu berbau sarsi so boleh panggil pokok sarsi. Gunanya bila buat spagetti…

Rosemarry pulak boleh guna untuk bakar ayam.. cincang dan tabur. Rosemarry ni baunya kuat masa mentah tapi bila masak takde kuat sangat.

Meh tengok pokoknya….

image

Kiri - Rosemary, kanan saderi

 

image

Kiri - teragon, kanan sweet basil

Posted from WordPress for Android

~ by Zarina on April 23, 2012.

4 Responses to “:: Saya suka! Saya suka! ::”

  1. beli ke tanam dari anak dia? sakan makanan omputih la skang nih… hehehe…

    • Beli pokok pastu bela le… Kalo byk, pindah ke pasu beso.. sekali sekala mkn omputih.. hihihi… Kalo kat saudi tanam pokok bwg je lah..

  2. oih… kat mana nak beli pokok2 herbs ni?

    • he ..he … baca kat alin nye blog ( katanya mama beli kat nursery bunga @ sg buluh… ) hehehe kat area rumah den rupanya…… boleh la pas ni cari pokok sweet basil tu…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: