:: Ikan Bakar Portugis ala Mama ::

image

Mama's style of ikan bakar...

Resepi asal adalah untuk buat ayam bakar, tapi selepas dicuba untuk ikan dan sayur, sedap juga.
Bahan-bahan:
Cili kering
Bawang merah
Bawang putih
Sedikit belacan
Sebiji atau dua biji buah keras
Garam, gula & asam jawa
Sebatang serai (untuk ayam)
Sedikit halia (untuk ayam)
– Kisar bahan diatas
– Tumiskan kesemua bahan diatas sehingga pecah minyak. Masukkan sikit sos tiram dan kicap manis. Boleh tambah sedikit air untuk mendapatkan tekstur sambal yg cantik.

Untuk ayam bakar, boleh ditabur daun rosemarry dan thyme. Atau boleh diikat dengan daun pandan utk dapat aroma yg istimewa.

Bahan tumisan diatas boleh disimpan jika berlebihan. Buang minyak yang berlinangan (tumis dgn minyak yg banyak spy cili betul2 masak). Sambal ini boleh dikatakan serbaguna sebab boleh digunakan untuk memasak sayur seperti bendi, kangkung dsbnya, jg boleh diguna utk buat mee, bihun & kuew tiau goreng.

Cubalah, jangan tak cuba… Percayalah, keluarga anda pasti menyukainya, insya4jjl….

Posted from WordPress for Android

~ by Zarina on March 30, 2012.

4 Responses to “:: Ikan Bakar Portugis ala Mama ::”

  1. sedapnya..blh cuba nanti…

    • Mmg sedap kak. Berbaloi buat byk2 dan simpan. Boleh guna utk buat masak paprik atau any masakan yg perlukan cili…

  2. untuk ikan tak perlu serai dan halia kan…utk confirm.. hihi…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: