:: Terjawab Sudah ::

image

Persoalan mama sudah terjawab. Dr Hari (Indian dari India yg fasih cakap Melayu) beritahu mereka agak pasti bahawa bengkakan usus Amani adalah kerana ususnya melekat.

Usus kecil dan besar secara semulajadinya terapung didalam perut (subhanallah). Apabila pembedahan dibuat, keadaan semulajadi diusik, usus tidak lg terapung dan boleh mengundang pelbagai masalah. Usus melekat adalah kes yg paling kerap berlaku.

“She is lucky because the intestine recover by itself”. Sudah tentu dengan kuasa 4jjl … Dan dengan doa yang dipohon oleh mama, babah dan sahabat2 yang jauh dan dekat. Mama lega buat masa ini, namun tidak boleh terus bergembira kerana kemungkinan usus melekat boleh terjadi bila2 sehingga Amani dewasa (hanya dengan izin 4jjl).

Semoga 4jjl memelihara Amani. Ameenn.

Posted from WordPress for Android

~ by Zarina on February 10, 2012.

8 Responses to “:: Terjawab Sudah ::”

  1. Bengkakan tu ada ubatnya ke? Or dia akan heal sendiri? And naper si kenit tu kena letak balik dlm incubator dgn segala mcm wayar tu. sedih auntie tengok… Be strong ok amani and mama too. Kita terus doakan recovery amani sama-sama ok.. InsyaAllah.

    • Bila xray, nampak mcm bengkak. Most of the cases adalah krn usus terlipat ato terlekat. Proses pengeluaran najis tak dpt lalu ikut laluan biasa, so dia naik keatas via tube. Kalo takde tiub, akan muntah kuar semua yg patut kuar via stoma.
      Kalo keluaran via tube tak kurang, kena buat operation utk betulkan usus yg terlipat.
      Utk kes amani, berkat doa semua, ususnya kembali ke kedudukan asal. Bila keluaran stoma byk means takde block kat usus. Alhamdulillah.
      Sejak amani kena apnea ari tu, sume wayar dipasang semula. Fragile sangat kenit nih. Makasih ye aunty & uncle doakan amani.

      • Oppss… Sebenarnya mmg amani tinggal dlm incubator sejak lahir. Bila mama nak dukung baru kuarkan kejap2.

  2. Semoga kasih sayang Allah menganugerahkan kekuatan, kesabaran dan ketabahan yang tinggi kepada kak ina dan amani..

    Amani anak kuat, Amani anak sihat, Amani anak pandai…
    Amani anak kuat, Amani anak sihat, Amani anak pandai…
    Amani anak kuat, Amani anak sihat, Amani anak pandai…
    Amani anak kuat, Amani anak sihat, Amani anak pandai…
    Amani anak kuat, Amani anak sihat, Amani anak pandai…

  3. Oooo… Ingatkan dah bebas dari incubator sbb selalu jek dlm dukungan mama. Hehe… Rupanya boleh ‘outing’ sekejap2 jek ye..🙂
    Amani strong girl kan.. Keep on ‘battling’! You go girl.. InsyaAllah.. Amin..

  4. Abis tu, Amani skrg ni dah boleh menyusu atau minum ikut ng tube ker? Back to normal atau kena puasa juga? It’s OK that nada mama juga dah nampak “lega”. Mama need to be strong for Amani, Amani juga kena kuat utk mama ye nak…!!! MCik doakan Amani cepat2lah sihat supaya mama boleh sambung keje (Ina, tak dan nak borak pasal keje ari tu. Mungkin Ina boleh cuba mohon cuti separuh gaji sebab memang ada dlm bab cuti yg bertujuan utk jaga ahli keluarga yg sakit) Kalo dan nanti akak try cari info. OK, singgah lain kali ye Amani & mama…

    • Sekarang dr dah mula start feeding susu susu via ng tube. 2ml setiap 3 jam. 2ml tu dlm 10 titik je… Dr juga tambah line dr peha terus ke jantung utk salurkan nutrition sbb dah byk hari amani tak minum susu. Berat dah jauh terkebelakang berbanding ngan umur dia.
      Tq kak, sy dah kena start apply dah ni…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: