:: Alhamdulillah ::

image

Sesampainya mama ke hospital, nurse tengah menukar lampin Amani. TPN sudah diberhentikan, maknanya Amani sekarang minum susu sepenuhnya. Dan sekali lagi mama dapat berikan susu via sringe. Cuma 5ml… Lagi 36 ml melalui tiub. Kuantiti susu setiap 3 jam cuma 1.5oz. Kali ni mama dapat pangku Amani.

Amani suka tidur, susah juga nak bagi dia sedar. Nak habiskan 5ml ambil masa dekat sejam.

Amani tidak pandai menghisap dan tiada reaksi apabila mulutnya diusik. Mama minta doktor tunjukkan macam mana hendak massage supaya baby boleh latch… Dr janji nanti dia minta staf bahagian occupational therapy (ot) datang ajar.

Dalam pada tu, 3 orang doktor dari bahagiam kardiologi datang. Ketuanya Prof Asma… Menurut prof, mereka telah memantau keadaan jantung Amani sejak lahir. Beliau tidak menggunakan jargon semasa memberi penerangan, jadi mudah sikit nak faham. Kalo tak, kena catit dan tanya pakcik google. Ringkasnya, lubang didalam dan diluar jantung Amani semakin mengecil. Cuma laluan dari jantung ke paru2 agak kecil (pulmonary stenosis). Mereka hanya akan memantau dari semasa ke semasa. Jika Amani sihat dengan ‘sempitan’ itu, mereka akan biarkan. Alhamdulillah.

Masalah kandungan oksigen yg tidak stabil didalam darah Amani mungkin disebabkan oleh ketidakmatangan paru2 dan juga pembentukan kahak. Untuk itu, Amani masih perlukan ventilator. Ini yang diberitahu oleh Prof Asma.

Lepas kardiologist beransur, staf dari ot datang. Beliau telah siapkan nota untuk mama. Beliau menunjukkan cara mengurut bahagian muka… Pipi, dagu, dahi… Dan juga urutan didalam mulut… Gusi, pipi, lelangit dan lidah. Semasa beliau tengah buat urutan lidah, tak semena-mena Amani menghisap, cuma tidak kuat dan tidak berterusan. Ya Allah, gembiranya mama… Beliau yakin Amani boleh menghisap, cuma perlukan masa dan bantuan stimulasi.

Dari pembacaan mama, bayi ds kuat tidur. Perlukan sikit usaha dan strategi dari mama bila nak beri susu. Takut nanti susu terkumpul di anak tekak..

Kebanyakan bayi ds yang cukup bulan boleh menghisap, tapi Amani premature. Sebab itulah beliau masih belum ada kebolehan untuk menghisap.

Sedar tak sedar, mama berdiri agak lama sampaikan atas tumit kaki kiri membengkak (memang dah sakit sejak seminggu lalu)… Nak kena pegi klinik lah…

Dan hari ni mama beli buku pasal sel haiwan utk perubatan. Stem sel ni adalah perubatan alternatif utk budak2 ds. Sangat berkesan tapi kosnya sama harga dengan mama punya picanto… Adehhh….

Posted from WordPress for Android

~ by Zarina on January 13, 2012.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: