++ Mari Kita Positif ++

image

Yeay! Hari ni nurse bagi mama susu dalam sringe, utk diberi kepada Amani melalui mulut… Ada yang masuk, ada yang keluar. Mama rasa Amani boleh menelan… Alhamdulillah… Dah cukup baik untuk perkembangan hari ni…

Setiap hari jiran2 Amani sentiasa bertukar, kecuali Muhammad Rayyan… Bayi 9 bulan ini kelihatan sangat cengkung, disebabkan masalah usus. Kasihan betul melihat Rayyan. Tapi nurse menjaganya dgn penuh kasih sayang…

Salah sorang jiran baru Amani hari ni seorang bayi 3 bulan berbangsa Cina. Ibunya ramah sangat. Bayinya demam panas… Beliau bertanya mama berkenaan Amani… Mama bagitau semuanya… Tiba2 dia (Miss X) datang melihat Amani lalu berkata;
X : Betul ke baby ni ada ds? Nampak ok je.
Mama : Ye… Cuba tanya nurse… Blood test dah prove.
X : Tapi cara you cakap mcm bby you fine, takde masalah.
Mama : Because I accept her as a gift from god. I’m happy having her.
X : You tak rasa sad ke? Or blame god?
Mama : Why should I? God will not give me this kind of baby if I cannot handle it. He must have purpose, which is beyond our knowledge.
X : You are so positive.
Mama : I have to. (Mama tgk baby X ni matanya kuning). Your baby is having problem with heart, isn’t he?
X : (mengangguk kepala)… Everyday I wonder why me. This case is rare, 1 in 10k of kelahiran. Why me? (X mula menangis).

Mama : You have to trust God. You have to be strong, otherwise how you gonna raise your baby? Now you look at other people, some dont have kids at all. At least God have given you chance to get pregnant. It was a great experience, right? X angguk… Then compare with me. You can hold and feed your baby. I can only touch and give simple massage to my baby. Not to say breastfeed or kising her…
X : I always think what will happen when he grows up.

Mama : Dont think for a long term, it will make you crazy. Think what you will do for a short term… Read a lot.. I suggest you to read book entitled ‘secret’. You have to be positive, then the stength will come.
X : I read that book but worked for a while only.. I read other books also but the more I read the more I feel scared.

Mama senyum je… X terus bercerita sampai bayinya tertidur dlm dukungan sambil air matanya berjuraian.

Inilah perlunya kita kembali kepada Allah.. dalam apa jua situasi. Orang seperti X ni perlukan satu sokongan dlm bentuk spiritual… Suami dan sahabatnya cukup baik dan sentiasa menasihatinya namun belum cukup untuk beliau menerima keadaan bayinya. Mama harap mama telah memberinya satu contoh, supaya dia tidak terus menyalahkan tuhan. Semoga aura positif mama akan menyerap didalam hati X.

Selepas habis menyuapkan 3ml susu kepada Amani, seorang doktor datang.

Dr : Ini mommy baby ye? Tak pernah nampak pun.. saya dari bahagian jantung.
Mama : Ha ah. Tiap2 hari saya datang. Baguslah, I’m waiting for the news regarding jantung.
Dr : Tapi you nampak muda sangat… With 6 pregnancies, 4 survive.
Mama tersenyum-senyum.. Nak cakap ape, kan … Mama take it as compliment. Patutlah semua salu tanya yang Amani tu anak sulung ke..
Dr cakap jantung Amani ada 3 masalah. PDA(semakin mengecil), pulmonary stenosis (kena tanya pakcik google) dan 1 lg masalah yg mama tak ingat nama…. Pulmonary stenosis ni kalau mild tak menjadi masalah. Mereka akan memantau dan mengawal TPN yang disalurkan kedalam salur darah Amani kerana cecair yang berlebihan boleh mengganggu jantung bayi.

image

Buat masa ni, TPN semakin dikurangkan dan susu pula ditambah kuantitinya. TPN merupakan cecair yg mengandungi protin dan zat sbg makanan kpd bayi yg tidak menyusu.
Boleh dikatakan perkembangan Amani agak memberansangkan. Cuma pemantauan sekarang ini tertumpu kepada jantung kerana paras oksigen didalam darah tidak begitu stabil.
Hari ni ada orang bagi angpaw dan limau kepada semua pesakit kanak2 termasuk Amani. Jika muslim, tentu besar pahala kerana menggembirakan kanak2.

image

Setiap kali mama visit Amani, sorang cleaner hospital mesti datang dan memberi laporan… Amani aktif katanya, budak baik dan kuat tidur… Mama anggap ini satu doa … Doa ni boleh datang dari siapa2 sahaja….

 

 

Apa pun, mama gembira hari ni kerana dapat menyuapkan susu dan melihat   Amani membuka mata…. Alhamdulillah.

Posted from WordPress for Android

~ by Zarina on January 12, 2012.

7 Responses to “++ Mari Kita Positif ++”

  1. U nampak muda, I pun sama la kan… Hehehe… Nak rasa muda gak…
    InsyaAllah Amani will always give good news every day you visited her. I believe she is a strong little girl. Berkat doa kawan-kawan “she doesn’t looks like a ds”, Amani akan membesar sihat like her sister and brothers. InsyaAllah…

    • Bulehlaa….. Sama2 muda.. rasa muda… Nanti kami upload gamba dgn mata dia bukak… Nampaklah ke’ds’an nya. Anyway thank you for all the duas from everybody…

  2. Subhanallah… hanya mereka yang pernah diuji dan menerima ujian dengan redha yang mampu mengeluarkan kata-kata seperti ini.

    Mudahan Jannatul Firdaus menanti untuk Ina di sana ..ameen

    • Tanpa sahabat2 yang sentiasa doakan kita, siapalah kita ini. Semoga kita saling mendoakan satu sama lain.

  3. Amani! kak nurul doakan amani cepat besar! smoga cpat sembuh dan sihat ek!

  4. ni baru first time dapat tngok amani!:D

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: