:: Oh Amani ku ::

Hari ni berat amani naik 120gm… Dari 1360 ke 1480gm… Kali ni oksigen disalurkan ke inkubator, tidak ke hidung. Mama hanya dpt buka tingkap inkubator sekejap2 saja kerana bila % oksigen kurang dari 80, mesin akan berbunyi. Dalam pada tu, sempat juga mama curi baca rekod terbaru Amani. Amani sah anak down syndrom dgn 47++ kromosom, trisomi 21.. dr ckp tak perlu buat ujian darah parents sbb ds jenis ini bukan dari faktor keturunan tetapi ia terjadi sendiri (dgn izin Allah). Terdapat 3 jenis down sindrome, trisomy 21, translocation dan mosaic. Lebih 90% merupakan trisomy 21.
Pg ini tiba2 mama rasa bersyukur krn ujian kecil ini menunjukkan yang Allah sayangkan kami. Tidaklah Allah menguji hambanya yg tidak mampu menanggung beban itu. Semoga Amani bakal menjadi penyambung kami ke syurga kerana anak istimewa ini insyaAllah dijamin syurga, jika kami menjaganya dgn baik. Semoga Allah kurniakan kami kesabaran yg berpanjangan sehingga ke akhir hayat kami.

~ by Zarina on December 20, 2011.

4 Responses to “:: Oh Amani ku ::”

  1. amin… insyaAllah…. she’s strong…. mama and babah should be strong too… kami doakan untuk semua….

  2. Firman Allah SWT yang bermaksud: “Sesungguhnya Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut (terhadap musuh), kelaparan, kekurangan harta benda dan jiwa serta buah-buahan (hasil tanaman). Sampaikan berita gembira kepada orang yang sabar.” (Surah Al-Baqarah: 155)
    Ya Allah, berikanlah kesabaran kepada sahabatku, Zarina Zainol dan suaminya serta keluarganya. Semoga kurniaanMu yang istimewa kan membawa mereka terus ke syurga dengan tanpa hisab…ameen

    • Terima kasih sahabatku… Kita semua diuji…. Biah pernah menempuh ujian yang maha besar, insyaAllah kami juga pasti mampu menempuhnya… Semoga kita tergolong dlm golongan org2 yg sabar…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: