:: Biar Kecil Tapi Signifikan ::

Dalam kehidupan ini, banyak yang boleh dilakukan untuk menggembirakan insan lain. Skop paling kecil ialah keluarga sendiri.. Kadang-kadang rutin harian tidak lagi dilihat sebagai faktor yang menggembirakan. Ia seolah satu tanggungjawab yang wajib diselesaikan, walaupun ia menggembirakan, kemanisannya sudah tidak dirasai. Sebab itulah kita perlu mencari, membaca dan menganalisa – adakah elemen lain yang boleh menggembirakan, jika bukan untuk diri sendiri pun, untuk insan disekeliling kita.

Membaca artikel dari blog ‘Kehidupan Kecil Tapi Signifikan’, membuka lembaran tentang menyukakan hati orang. Kadang-kadang kita pun melakukan perkara yang sama tetapi tidak konsisten. Tambah pula jika ingin dikongsi, hati takut-takut jika dikatakan riak. Namun perkongsian sebegini tidak harus dipandang remeh kerana ia seakan suatu peringatan yang berpanjangan.

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

http://muhdkamil.org/

Menyukakan hati

Saya menerima rawatan dengan seorang doktor.

Ketika memeriksa saya, beliau mendapat panggilan yang kelihatan perlu disegerakan untuk menjawabnya. Ia panggilan yang salah. Saya terdengar beliau berkata:

“Tuhan tidak menjadikan panggilan ini tanpa sebab. Saya gembira dapat bercakap dengan tuan. Saya doakan tuan selamat”.

“Bagus PR Doktor,” komen spontan.

Beliau tersenyum dan memberi jawapan, “jika kita dapat menyukakan hati orang, seorang sehari pun sudah memadai untuk melatih diri kita sendiri menjadi manusia yang lebih baik.

Sekali-sekala, cuba lakukan ini, bila sampai di tol yang tidak mahal harganya, misalnya RM1, bayarkan kepada kereta yang di belakang kita. Lihat betapa seronoknya mereka.

Saya suka lakukan begitu di hadapan anak-anak bagi menunjukkan bagaimana mudahnya untuk menggembirakan hati orang lain. Ia suka-suka sahaja”.

Dengan sedikit senyuman, kita boleh menyukakan hati orang. Tidaklah terlalu sukar.

Petang semalam saya berada di PWTC. Singgah sekejap untuk melihat lokasi dan suasana bilik Johor, tempat pelancaran buku 50 tips Motivasi Haji dan Travelog Impian Abadi. Lalu saya ternampak kedai Pink Ain Maisara.

“Ain di mana booth PTS?”

“Biar Ain bawakan prof ke sana”

Tindakan kecil yang memberi kesan besar kepada penerimanya. Terima kasih Ain!

Saya pernah menulis, bila kita membuka pintu, lihatlah ke belakang, mungkin ada orang yang memerlukan bantuan. Berilah laluan kepada mereka terlebih dahulu”.

Mungkin ada mereka yang membawa anak-anak kecil, ibu yang mengandung atau orang tua yang memerlukan bantuan. Alahai… tidak kira sesiapa pun di belakang kita, bukalah pintu untuk menyukakan hati mereka. Ia melatih diri sendiri.

Kadangkala kita tidak menyukai apa yang dilakukan oleh orang lain. Lalu kita memberitahu, “saya tidak suka kamu melakukan perkara ini”. Ia tidak dinyatakan kenapa, apa sebabnya dan di mana buktinya. Ia boleh menyebabkan orang berkerut dahi bertanya-tanya kenapa. Ia tidak melahirkan senyuman di bibir.

Menerima teguran itu pahit tetapi teguran yang disampaikan dengan cara yang betul sangat manis. Ia boleh menyukakan hati penerima.

Misalnya, malam semalam tiga JK Masjid berkunjung ke rumah Mak. Sukarnya mereka ingin menyatakan tujuan kedatangan. Cakapnya sangat berlapik. Akhirnya, dengan patah-patah penuh sopan mereka menyatakan ada perbezaan penyata kewangan Masjid yang tidak dapat diselaraskan.

“Berapa?,” tanya saya.

“RM986.oo”

“OK, kita jelaskan,” saya membuat keputusan tanpa mahu membuat semakan. Saya gembira dan teruja dengan tutur kata yang disampaikan oleh mereka.

Mudah-mudahan Allah merahmati kita semua, di dunia dan akhirat.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~ by Zarina on April 26, 2011.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s