:: Ramadhan Kareem ::

Marhabah ya Ramadhan .. Tahun ni mama dan keluarga berpuasa di bumi Malaya.. sudah 2 tahun berpuasa di bumi Anbiya’… Pada malam hari, akan kedengaran tadarus dibaca hingga awal pagi… setiap masjid berkumandang bacaan quran, jadi telinga tak putus dihidangkan dengan bacaan ayat suci al_quran.

Itulah bumi Saudi, Ramadhan meriah dengan aktiviti malam manakala Syawal pula hanya sekadar solat Eid (di Yanbu solat Eid dibuat di padang pasir).
Alhamdulillah solat tarawih tahun ini dimulakan di Masjid Shah Alam bersama anak2. Baru nak train Alin solat terawih berjemaah. Dalam masa yang singkat, mama terangkan butir2 solat tarawih kepada Alin. Banyak persoalan yang Alin utarakan. Antaranya, kenapa buat banyak kali? Kenapa suara bilal kuat? Bilal tu baca apa? Mama baca apa lepas bilal tu baca? Kenapa lepas 8 rakaat masih ramai yang belum keluar?
Nampaknya mama nak kena beli buku tentang solat tarawih supaya dapat terangkan dengan lebih terperinci. Ya Allah, jadikan Ramadhan tahun ini lebih baik dari Ramadhan yang  lalu kepada kami sekeluarga. Amin. Ramadhan Kareem!!

~ by Zarina on August 11, 2010.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: