“Duduk jugak…..”

Ada seorang pensyarah veteran pernah membuka satu cerita mengenai pengalamannya ketika menaiki sebuah teksi Cina… Ketika teksi itu sedang bergerak, ia dilintasi oleh sebuah Mercedez dan rakan pensyarah itu memandang kearah Merz tersebut, seakan2 berkata didalam hati..bagusnya kalau aku dapat naik Merz tersebut… pemandu teksi tersebut perasan lirikan mata penumpangnya, lalu berkata..”Duduk jugakkk….”…. hahaha….dalam sekali makna kata2 pemandu tersebut..

Ye lah, macam mana hebat pun kereta tu, penumpangnya kena duduk juga dan akan sampai ke destinasi sama seperti jika dia menaiki kereta biasa…

Isu sebenar bukanlah isu kereta, namun isu kesederhanaan di dalam hidup…. Berbelanja sekadar yang mampu, langsaikan hutang yang ada sebelum membuat hutang yang baru.  Bila rahmat dan berkat mengiringi kehidupan ini, InsyaAllah kebahagian hidup akan dikecapi.

Maka beruntunglah bagi insan yang bersederhana didalam kehidupan kita… kenapa tidak boleh bermewah2?  Bermewahlah seadanya…. Ehmm, persoalan ‘bermewah’ ini terlalu luas untuk dikupas…

Mewartakan kepada kami Katsir bin ‘Ubaid Al-Himshiy; mewartakan kepada kami Ayyub bin Suwaid, dari Usamah bin Zaid, dari ‘Abdullah bin Abu Umamah Al-Haritsiy, dari ayahnya, dia berkata: Rasulullah saw. bersabda: Kesederhanaan itu sebahagian daripada iman”. Abu Umamah berkata: Kesederhanaan itu maksudnya adalah hidup serba kekurangan”.
– Hadis Sunan Ibnu Majjah Jilid 4. Hadis Nombor 4118.

 

Kesederhanaan sebagai kayu ukur keimanan (pada Allah)…. Tidak pentingkah? Wahai hati, bersederhanalah!!!

~ by Zarina on June 7, 2010.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: