Ketika hati bercelaru…

2002 – 2007… masih segar diingatan, ketika tinggal di dalam kolej sebagai PPP. Hidup tersangat hectic… Siang kerja, malam mesyuarat. Weekend pula terpaksa mengahdiri aktiviti pelajar. Mama harungi juga kehidupan itu, demi kebaikan anak-anak. Anak2 selamat tinggal di dalam pagar yang sangat besar… Dan dapat juga mengurangkan kos pengangkutan ke tempat kerja.

Pengurusan yang haru biru, pada pandangan mama. Mungkin bagi mereka, mereka lah yang betul. Tetapi ada sebab kenapa mama rasa haru biru. Apabila terdapat kecelaruan di antara 2 pihak, maka akan tercetus rasa kurang senang. Untuk sesetengah insan, mereka buat apa saja untuk naik. Tak kira samada ia baik pada pandangan Allah atau pun sebaliknya. Dan kecelaruan terus melanda… menjadikan hidup seperti ‘hidup segan mati tak mahu’ … Dan terpaksa mama dan babah membuat keputusan untuk tinggal diluar dan Alhamdulillah, rumah pun sudah tersedia untuk diduduki.

Tetapi… dalam pahit ada manis dan dalam manis ada pahitnya… Masa ini lah Allah berikan seorang kawan. Dan satu ucapan saja sudah cukup merombak kecelaruan itu…

“Mungkin Allah menyayangi kita. Allah tidak mahu kita juga terlibat dengan unsur-unsur tidak baik. Dengan keluar dari kelompok manusia2 yg menimbulkan kecelaruan ini, maka kita akan keluar dari pada apa jua unsur subahat. Kita tidak dapat berbuat apa untuk mengubah mereka, maka keluar dari kelompok mereka adalah yang terbaik”

MasyaAllah… apa jua faktor kehidupan patut dilihat dari perspektif ketuhanan.. Supaya kita tidak buruk sangka kepada Allah… dengan berbaik sangka kepada Allah, maka kebaikan itu akan dipulangkan kepada kita, insyaAllah….

Kak Zida, kalau akak terbaca posting ini, saya nak ucap terima kasih!! Banyak yang saya belajar dari akak, tentang konsep hubungan manusia dan manusia dan hubungan manusia dan ketuhanan. Kadang2 kita terlupa, dan Allah memberikan kita kawan supaya kita dapat ingat mengingati sesama sendiri.

Adakah mama sedang bercelaru sekarang? …..

~ by Zarina on December 22, 2009.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: