The Master of Istighfar

Kenapa beristighfar????

Istighfar patut dilakukan pada 3 masa

1. Selepas setiap kali solat

2. Pada setiap penghujung Ramadhan

3. Setiap hari semasa menunaikan haji.

Setiap amalan kita tidaklah perfect. Sebagai manusia biasa, ada saja kekurangan atau kecacatan yang kita tidak perasan. Sebab itulah kita perlu beristighfar, terutamanya selepas setiap 3 amalan diatas. Selepas solat, supaya Allah mengampunkan kita atas setiap kecacatan solat, penghujung Ramadhan, supaya kecacatan sepanjang berpuasa diampunkan Allah dan setiap hari semasa melaksanakan Haji….sebagai jalan untuk mendapat Haji mabrur.

Apa itu “Master of Istighfar” atau Sayyidul Istighfar? Ia adalah sebaik2 istighfar dalam semua jenis istighfar. Sesiapa yg mengamalkan Al-Matsurat pasti perasan istighfar ini.  Apa kebaikan sayyidul istighfar ini? Mengikut buku “Tafsir Al-‘Usyr Al-Akhir” (yang mengandungi hukum2 penting bg orang Islam), barangsiapa membaca istighfar ini dengan penuh keyakinan (mesti faham maknanya) pada siang hari lalu mati pada hari itu, atau membacanya pada malam hari lalu mati pada malam itu maka is termasuh ahli syurga.. Suhanallah… Inilah istighfarnya:

اَللَّهُمَّ أَنْتَ رَبِّيْ لاَ إِلَـهَ إِلاَّ أَنْتَ، خَلَقْتَنِيْ وَأَنَا عَبْدُكَ، وَأَنَا عَلَى عَهْدِكَ وَوَعْدِكَ

مَااسْتَطَعْتُ، أَعُوْذُ بِكَ مِنْ شَرِّ مَا صَنَعْتُ، أَبُوْءُ لَكَ بِنِعْمَتِكَ عَلَيَّ، وَأَبُوْءُ بِذَنْبِيْ فَاغْفِرْ لِيْ

فَإِنَّهُ لاَ يَغْفِرُ الذُّنُوْبَ إِلاَّ أَنْتَ

Maksudnya:

“Ya Allah! Engkau adalah Tuhanku, tidak ada Tuhan yang berhak disembah kecuali Engkau, Engkaulah yang menciptakan aku. Aku adalah hambaMu. Aku akan setia pada perjanjianku denganMu semampuku. Aku berlindung kepadaMu dari kejelekan yang kuperbuat. Aku mengakui nikmatMu kepadaku dan aku mengakui dosaku, oleh karena itu, ampunilah aku. Sesungguhnya tiada yang mengampuni dosa kecuali Engkau.”

(Barangsiapa membacanya dengan yakin ketika petang hari, lalu ia meninggal dunia pada malam itu, maka ia masuk Surga. Dan demikian juga ketika pagi hari.” HR. Al-Bukhari 7/150)

Semoga kita semua dapat mengamalkan istighfar ini… Ia boleh dibaca pada bila2 masa….

~ by Zarina on December 2, 2009.

2 Responses to “The Master of Istighfar”

  1. setiap kali membaca mathurat doa itu turut dibaca.
    tapi setakat ni chik takdelah amalkan ia secara istiqomah sebab selalu tukar-tukar istighfar mengikut keadaan. kalau mengejar waktu, baca yang pendek saja, Astaghfirullahalaziim. kalau masa banyak dan takde nak ke mana-mana yang penting, bolehlah baca yang panjang.
    kadang2 kalau nak marah atau naik geram, chik baca juga istighfar ni, cepat lega.

  2. http://www.hafidzcollection.wordpress.com

    salam kenal

    aku sangat banyak dosa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: