Kenapa Tawaf?

Hari ni mama attend satu ceramah haji dari sorang ustazah arab yg boleh berbahasa Inggeris….Disebabkan ada hal, terpaksa tinggalkan majlis tu selepas sejam…rugi rasanya tapi setakat itu aje rezeki ilmu yg dapat ditimba….

Salah satu soalan yg diutarakan oleh ustazah ni ialah; kenapa kita bertawaf?  Macam-macam jawapan yg diberikan…sebab energy lah, sebab planet pun berputak pada paksi lah, dan macam-macam teori fizik keluar…Selama ni pun memang mama masih mencari makna tawaf…..jika saie menggambarkan pengorbanan Siti Hajar berlari antara bukit Safa dan Marwah, demi mencari air untuk Nabi Ismail…

Tawaf merupakan Sunnah, maknanya Rasulullah buat berdasarkan perintah Allah. Lalu, kita pun mengikut Rasulullah…..Tapi kenapa Allah suruh kita bertawaf?

Jawapan yg diberikan ialah kerana Kaabah dan terus keatas langit diatas Kaabah merupakan arasy Allah….dalam bahasa Inggeris – Allah’s chair. Sebab itulah kita berputar dibawah arasy Allah sambil membayangkan bahawa kita sedang diperhatikan Allah….Hmmm alhamdulillah, ilmu yg sedikit ini harapnya dapat mempertingkatkan keredhaan dan menambah kusyuk ketika melakukan tawaf…bukan sekadar berjalan menghabiskan tenaga…

Dan diatas sana para malaikat pun bertawaf sepanjang masa, iaitu di Baitul Makmur..Mereka telah lama melakukan tawaf (masyaAllah), malah sebelum Nabi Ibrahim membangunkan Kaabah yg mulia….

Labbaikallah hum mallabbaik……insyaAllah…

~ by Zarina on November 16, 2009.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: