Madinah…Suatu Penantian Yang Menjadi Kenyataan

Bagi yang pernah mengunjunginya, tentu akan berharap akan dapat mengunjungi sekali lagi…Madinah, dulunya hanya suatu jangkauan yang tidak pasti..Alhamdulillah, kerana mama akhirnya dapat menziarahi masjid Nabawi, dapat jua berebut ke Raudah…Terima kasih kepada En Suhaimi & Puan Aizal kerana sudi menjadi tourist guide…Terima kasih kepada en babah kerana memberi peluang kepada mama menziarahi Raudah (babah have to look after the kids)..

2 jam setengah perjalanan ke Madinah... Kami singgah sebentar di bukit pasir…sungguh halus pasirnya dan bila angin bertiup, nampaklah pasir2 bergerak secara beralun..

. Indahnya Masjid Nabawi pada waktu malam. Patutlah ramai yang bersantai2 diperkarangan masjid….Lagi indah didalamnya. Walaupun tidak dapat melihat sepenuhnya raudah (kerana ditutup dengan pemidang yang membahagikan kawasan lelaki dan wanita), sayunya apabila kita tahu disitulah laman rumah Rasulullah. Assalamualaikum ya Rasulullah, air mata tidak dapat diseka. Doa dipohon, dengan harapan dimakbulkan Allah….Walaupun terpaksa berebut, nikmat berada didalam raudah hanya Allah saja yang tahu. Semoga kita ketemu lagi, itu pun dengan izinMu. …..

Peperangan Uhud berlaku di antara bukit Uhud dan Bukit Rumat…Diantara bukit inilah Saidina Hamzah dan tentera Islam lain terkorban sebagai Syuhada….dan diantara bukit Rumat dan Bukit Uhud itulah mereka dikebumikan…Semoga roh mereka dicucuri rahmat…Amin…….Perkuburan Syuhada….

Dah panjang berjela ni…nanti dipaparkan lagi gambar-gambar di Bukit Magnet, masjid qiblatain dan masjid Kubah…

To be continued…

~ by Zarina on October 11, 2008.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: