Things You Might Probably Need To Bring To Yanbu

Since there is a question on what to bring to KSA, espescially Yanbu… Let me list down some Malay’s foods so that those who are coming overhere can prepare seadanya….

  1. Cili kering (cili kurang pedas tak ada di sini)
  2. Ikan bilis (belum jumpa, udang kering ada tapi mahal)
  3. Sayuran-sayuran penting utk masakan, kat sini boleh freezekan…Serai, kantan, daun kunyit, kesum, daun kari, daun limau purut, Pandan. Kalau rumah ada tanah, boleh le bawa benih.
  4. Sos cili – sini punya tak sedap…sangat tak sedap
  5. Kicap manis / masin – kat sini ada kicap Indomie. Kalau boleh telan, then tak payah bawa
  6. Rempah-ratus – kari ikan, daging, kurma dan yg seangkatan dengannya
  7. Kulit kayu manis dan bunga lawang – saya diberitahu kayu manis kat sini betul2 kayu..tak rasa manis langsung hehe
  8. Makanan kering lain yg selalu dimakan seperti soon, tauhu kering, agar2 dsb
  9. Beras pulut kalau suka makan pulut
  10. Susu anak – kat sini ada Pedia Sure (sure mahal) dan Nespray Nido
  11. All perasa ada banyak kat sini….by Maggi dan Knorr
  12. Bawang goreng (sini bawang merah sangat lah mahalnya)
  13. Santan – Kat sini ada santan serbuk, dan rasanya ok macam kat mesia punya
  14. Asam keping / asam jawa

Ok, to be continued…..

~ by Zarina on October 7, 2008.

2 Responses to “Things You Might Probably Need To Bring To Yanbu”

  1. Thanks for sharing…

  2. Salaam
    beberapa hari ni sibuk marking tapi sempat gak akak tinjau2 blog ina ni…eeee seronoknye baca cerita espc org yg kita kenal, tempat yg jadi idaman utk dikunjungi (tak taulah bila dpt pegi, ingat kalo pjg umur ada rezeki buat haji terus lah)
    kita tak sempat bersalam2an sebelum ina pegi kan…jadi akak nak mintak maaf bnyk2 pada ina, halalkan segalanya yek…harap2 dpt jumpa lagi nanti
    ~kak ita~

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: